Verhalen

Neringdoenden in Enter anno 1880

Op 10 maart 1880 werd in de gemeente Wierden van elk adres het gezinshoofd opgeschreven en het beroep dat hij of zij uitoefende. Het geeft een leuk inzicht waar op dat moment de winkeliers en bakkers in Enter woonden.

 

Beginnend in het Noordeinde treffen we op huisnummer 1009 Jannes Brunnekreef aan, winkelier. Het is het pand waar deze familie later een klompenmakerij had . Daarnaast woont Gradus Nijland, tapper/winkelier. "Hostenk" was zijn bijnaam. Later was hier de "Eerste Enterse Paardenslagerij" van de Weerd gevestigd.

 

Iets verderop heeft Jenneken Slaghuis haar winkel waar later Velten "De Broeze" de winkel had. Willem Nijland (ook van Hostenk) had zijn winkel waar later Hein Waanderswoonde. Naast de Hervormde kerk had Gerrit Morsink de oude boerderij Borgerink gekocht en daarnaast zijn winkel en bakkerij gevestigd die later overging in de Coöperatie.

 

Aan de Dorpsstraat naast het latere café Bolscher had Aren Jan Rohaan een bakkerij en waar het café Bolscher nu is was de winkel van Arend Jan Kamphuis. Het pand naast eetcafé Zumpke was de bakkerij van Jan van Nes, daar woonde later Wolthuis. Op de hoek Bornerbroekseweg/Dorpsstraat treffen we winkelier Hendrik Jan Plaggemars aan, later werd dat Velten Baxc. Tegenover het  latere hotel De Adelaar woonde winkelier Fredrik Jan Broeze, dat nu Textielhuis Velten is.

 

Verderop in de Dorpsstraat was de winkel van Jan Hendrik Leyendekker, later was hier Garage Kornegoor. De man die de eerste Enterse prentbriefkaarten in de handel bracht was Everhardus Lambertus Heinink, die woonde waar later schoenmakerij Philippi was.

 

Een honderd meter verder in de Dorpsstraat woonde winkelierster Hendrika Adolphina Immink, bij haar in woonde Bernardus Philippi, marskramer. Nog weer wat verder had jeLucas van Nes, een broer van Jan van Nes die hier zijn bakkerij/winkel had. Daar tegenover woonde Christiaan Roetgering (jawel de voorganger van Roetgering Kledingmagazijn), die winkelier was.

 

Tot slot had je aan de Zuiderstraat de winkel van Jan Meyer en drie huizen verderop woonde winkelierster Dina de Wilde.

 

Dit waren de neringdoenden in Enter anno 1880.

 

 

 

Geen reacties


Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *