Verhalen

De Twentse Hoeve in Enter van Boerderij-Eethuis tot restaurant met Michelinster

De oude boerderij  “De Pas”  aan de Langevoortsweg was vroeger eigendom van Bokdam (Rottink) die iets verder aan die weg woonde. De boerderij stond leeg en was onderhands door Bokdam doorverkocht aan zijn zwager.

 

Deze was in 1964 bij zijn kapper De Lat in Goor waar ook M. Boomkamp, eigenaar van hotel De Herikerberg, zat. Ze kwamen in gesprek en Boomkamp die al langer het idee had een boerderijrestaurant in Twente op  te zetten hoorde van de andere klant dat hij een oude boerderij in Enter te koop had die al langer leegstond. De koop was snel gesloten. De boerderij was behoorlijk door de tand des tijds aangetast. Boomkamp en zijn schoonzoon John de Boer die ook hard meewerkte in hotel De Herikerberg hadden genoeg ideeёn over restauratie en inrichting van de boerderij. Veel werd zelf gedaan en een architect kwam er niet aan te pas.

 

Hotelier Boomkamp van hotel de Herikerberg in Markelo die het restaurant heeft laten bouwen verricht samen met zijn dochterChrisl de opening in 1965.

Er kwam in het restaurant een voor Twente unieke open keuken en midden in de boerderij een grote gemetselde openhaard met daarboven een grote kap om de rook en de vonken op te vangen. De bedoeling was dat dochter Els Boomkamp, die al van kinds af aan meewerkte in het hotel hier in Enter zelfstandig zou beginnen. Een naam was ook al bedacht. Het zou  de “Twentse Hoeve” gaan heten. Op 2 juni 1965 werd de “Twentse Hoeve” geopend.   De heer Boomkamp en zijn dochter Christl kwamen , in middeleeuwse kledij gehuld, met een ouderwetse bespannen tilbury vanaf hotel De Herikerberg naar Enterbroek om de openingshandeling verrichten. Tussen Goor en Enter schrok de appelschimmel die voor tilbury was aangespannen ergens van en achteruit lopend belandde de koets in een droge sloot. Het liep goed af ze kwamen uit de sloot en konden hun weg vervolgen.

 

Dames in Twentse klederdrachten om de ronde open haard.

De menukaart vermeldde in het begin pannenkoeken, haantjes v/h spit, schnitzels etc. De doelgroep was duidelijk ook de jongere bezoeker. Het prijsniveau was hieraan ook wat aangepast. Al snel bleek dat zakenlieden en fabrikanten met hun relaties de weg naar de “Twentse Hoeve” wisten te vinden. Na een half jaar werd de menukaart aangepast  en luxer gemaakt. Bart Brandt was al vanaf de opening als kok  aan de Twentse Hoeve verbonden. Bart had na de hotelvakschool ervaring opgedaan in goede restaurants in binnen- en buitenland. Op 2 oktober 1967 treden Bart Brandt en Els Boomkamp in het huwelijk.

 

Chefkok Bart en gastvrouw Els tillen de zaak geleidelijk naar een hoger niveau qua naamsbekendheid en culinair gebeuren. Dan op een donderdagmiddag in november 1969 slaat het noodlot toe. Bij een kleine schoorsteenbrand bereiken de vlammen de rieten dakbedekking en in een oogwenk staat alles in lichterlaaie. De aanwezige gasten en het personeel probeerden nog wat van de inrichting, waaronder veel antiek, te redden maar moesten uiteindelijk het vege lijf redden. De schade bedroeg ruim drie ton. Hoe nu verder? Dat lezen we in de volgende aflevering.

 

Na deze catastrofale brand in 1969 werd met grote voortvarendheid gewerkt aan de herbouw van de Twentse Hoeve. Bart Brandt werd een half jaar bouwvakker. Bij de nieuwbouw werd natuurlijk met de brandveiligheid rekening gehouden. De boerderijvorm werd gehandhaafd Aan de voorkant van het nieuwe boerderijrestaurant werd een ouderwetse “Endskamer “ gebouwd waar besloten diners gehouden konden worden.

 

Met grote inspanning werd het restaurant in mei 197O al weer geopend. De advertentie voor nieuw personeel gaf blijk van de nieuwe ambitie. Er werd gevraagd: Een chef de Rang, een demi chef de Rang, een commis de Rang en een aide de fourneau. lk heb geen idee wat deze vacatures inhielden, maar de mensen die solliciteerden uiteraard wel.

 

De gasten, vooral zakenlieden wisten de weg naar de heropende ‘Twentse Hoeve’ wel weer te vinden. Vooral de betere voorzieningen voor het culinair gebeuren en het professionele personeel en de gastvrouw tillen het restaurant naar een steeds hoger niveau.

 

De nieuwe heropende Twentse Hoeve in 1982. Bart en Els Brandt met hun zwarte en witte brigade. Let op de door smid Leppink gesmede Enterse Zomp die aan de muur hangt.

En toen in 197 4 kwam de beloning. Bij de uitkomst van de nieuwe Michelingids bleek de Twentse Hoeve in Enter beloond te zijn met een ster. Een grote verrassing en vreugde bij de directie en personeel, maar ook gelijk de druk dit prestatieniveau te handhaven. Enter stond op de kaart met een restaurant met een Michelinster. Het werd een succesverhaal, lid van de Alliance Gastronomique Neerlandaise en van de Twentse Alliantie van Ambachtelijke Koks.

 

ln 1980 brandt de Twentse Hoeve voor de tweede keer af. Een regelrechte ramp. Toch werd besloten tot herbouw maar nu in een compleet gewijzigd concept. Van de nostalgie hadden ze afgezien en zonder inlevering op het culinair niveau werd er een functioneel restaurant neergezet met meer capaciteit.

 

ln 1983 herkrijgt de Twentse Hoeve de Michelinster. Het Parool kwam naar aanleiding hiervan met een artikel, waarin de nieuw gebouwde Twentse Hoeve één van de allerbeste bedrijven van het oosten van het land genoemd werd en mogelijk zelfs van het hele land. Er volgden succesvolle jaren. In 1986 kreeg Bart Brandt het bericht dat hij leed aan de ziekte MS. In 1991 werd het te zwaar om nog verder te gaan en werd het bedrijf verkocht. De nieuwe eigenaar werd Toon Rumphorst die een jaar eerder als chefkok was weg gegaan bij het Amsterdamse restaurant Le Garage van Joop Braakhekke. Het echtpaar Rumphorst was niet de twee-eenheid zoals Els en Bart Brandt en het ging slecht met de Twentse Hoeve, hetgeen een paar jaar later uitmondde in een faillissement. Het restaurant werd door de curator in 1994 verkocht aan het drietal Pieter Jan en Marjan Hiddink en Willem Bluyssen. Deze mensen veranderden de naam in ‘Bourgondische Hoeve’. De formule werd helemaal anders. Het werd een buffetrestaurant. Voorf 45,- kon je zelf een vijf gangen-menu samenstellen. Dit drietal had in het Achterhoekse plaatsje Wehl al een soortgel-rjk restaurant. De heer Bluyssen die met zijn vrouw nog wat van het leven wilde genieten verkocht de Bourgondische Hoeve in 2012 aan een zakenman. Hiermee verloor het de restaurantstatus en staat het te koop als landhuis.

 

 

Johan Altena

 

 

Eerder verschenen in de Wiezer, 2018